Gebruiksdoeleinden

Culinair gebruik

In principe wordt saffraan in de keuken gebruikt als specerij met zijn karakteristieke smaak en een jodium- of hooiachtige geur. Het aroma van saffraan neigt naar dat van honing en het heeft ook wat grasachtige kenmerken. Daarnaast geeft saffraan een heldere geeloranje kleur aan de producten die erin geweekt worden. Hoewel saffraan vooral geassocieerd wordt met het kleurende effect is het vooral de smaak en het aroma dat deze specerij onmisbaar maakt in onze keuken. Het zijn deze gezamenlijke kwaliteiten van saffraan die elk gerecht waarin het gebruikt wordt zo speciaal maken en die echte saffraan onderscheidt van de vele imitaties.

Saffraan wordt verwerkt zowel in de vorm van geplette fijne draadjes als in poedervorm; je kunt het direct in je gerecht gebruiken tijdens het koken. Maar je kunt saffraan ook eerst in heet water laten trekken en vervolgens dit water gebruiken om gerechten in te koken. De smaak en aroma van de saffraan zijn door het water opgenomen waardoor voedsel dat hierin gekookt word extra lekker smaakt.

Koks –of ze nu ervaren of beginnend zijn- gebruiken saffraan vooral voor het kleuren en op smaak brengen van suikergoed, curries, likeuren, voor vleesschotels met wit of rood vlees, vis, pudding, gebakken producten, kazen, soepen, sauzen, desserts etc. etc.

In veel landen wordt saffraan ook gebruikt om rijst te kruiden, dit zie je veel in Europese gerechten zoals de Spaanse paella en Italiaanse risotto. De paella dankt zelfs zijn karakteristieke smaak en gele kleur aan saffraan.

Elke schotel of maaltijd waarin saffraan is toegevoegd is een exclusief en authentiek kadootje voor uzelf en uw geliefden.

Voor gedetailleerde culinaire tips, voor smakelijke en gezonde gerechten verwijzen we u graag naar onze recepten & nieuws pagina.

Medicinaal gebruik

Cosmetisch en Parfumerie gebruik

Saffraan wordt ook gezien als bevorderend voor een mooie teint en wordt daarom veelvuldig gebruikt in cosmetica, vooral in schoonheidscrèmes. Een oude volkswijsheid zegt dat als zwangere vrouwen saffraan gebruiken, hun baby’s ‘mooi’ zullen zijn.

In Europa waren saffraandraden een belangrijke component van een aromatische olie die als crocinum bekend stond. Bestanddelen waren onder meer alkanna, drakenbloed en wijn (voor de kleur) en werd aangebracht op het haar als een parfum. In een andere eeuwenoude bereiding mixte men saffraan met wijn om een stroperige gele spray te produceren die overvloedig werd gebruikt als een luchtverfrisser in Romeinse theaters.

Persoonlijk hebben wij saffraan in onze kledingkasten liggen zodat de heerlijke exotische aroma’s de kleding fris laten ruiken.

2 reacties op “Gebruiksdoeleinden

  1. Goedemorgen

    Ik heb een vraagje. Ik er ook een manier om zelf saffraan- massage-olie te maken? Ik wil bv amandelolie als basis en dan het geel maken met saffraan. Ik krijg het niet voor elkaar weten jullie een oplossing?

    fijne dag vandaag!

    • Goede vraag, nooit geprobeerd maar misschien 10-15 saffraan stampers een paar dagen in de olie laten weken dan mengen en zeven een idee…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


8 − zes =

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>